Mutfakta Hazırlanabilecek Güzellik Reçeteleri

Kimyasal kozmetik ürünleri genellikle, konserve edici yapay maddeler içerirler. Ürünler böylece uzun süre boyunca bozulmaz, ama cildin dengesini bozabilirler ve alerjilerin başlıca nedeni olarak tanınırlar. Bu yapay maddeler yalnızca ürünün içindeki bakterileri öldürmekle kalmayıp, derinin dengesini koruyan çok önemli bakterileri yok ederler. Burada tanıtılacak olan doğal kozmetik ürünler, dayanıklılık kazandıran herhangi bir yapay madde içermedikleri için, saklanmaları ve kullanım süreleri bakımından dikkatli olmak gerekir. Şifalı bitki demlemeleri ve besin maddeleri ile hazırlanan kozmetikler hemen kullanılmalıdır.

Bu tanımın dışında kalan ürünlerin buzdolabında saklanması doğru olur. Bitkisel yağlar ise birkaç ay boyunca bozulmadan bekleyebilirler. Kremler ve losyonlar da en çok iki haftalık süre içinde kullanılmalıdır.Şifalı Bitkiler

Mutfakta hazırlanan doğal kozmetiklerle cilde, saçlara ve tırnaklara hiçbir zarar vermeden bakım yapılabilir, ama bu bakım sürecinde de problemler yaşanabilir. Daha önce hep hazır kozmetik ürünü kullanmış olan kişilerde, doğal kozmetik ürünleri bazen sivilcelenme veya deri gözeneklerinin iltihaplanması gibi tepkiler oluşabilir. Bu durumlara genellikle, deri metabolizmasını güçlü bir biçimde etkileyebilen bitkiler kullanıldığında rastlanır. Alerjilerde ise durum farklıdır: Bazı bitkilere veya bitki yağlarına karşı deri hemen veya kısa bir süre sonra, kızarıklık veya kaşıntı gibi tepkiler verebilir. Bu durumda, alerjiye yol açan reçetenin kullanımına hemen son verilir. Ama önceden bir deri testi yaparak, alerjik tepki oluşup oluşmayacağı saptanabilir. Söz konusu üründen birazı, kol ekleminin iç tarafına sürülür ve ertesi güne kadar beklenir. Eğer ertesi gün o bölgede herhangi bir alerjik tepki oluşmamışsa, söz konusu reçete rahatlıkla kullanılabilir.

Önemli bir konu da, önerilen dozajlara sadık kalınmasıdır. Bazen fazla kullanılan birkaç damla eterli yağ bile önemli değişikliklere yol açabilir. Ayrıca, eğer reçetede belirtilmemişse eterli yağlar, kesinlikle doğrudan cilde uygulanmamalıdır!


- Mayıs papatyası yağı, her tür cilt için :

30g mayıs papatyası, 100ml susam yağı ve 100ml kantaron yağına eklenir. Cam yağ kavanozu bir saat boyunca çok sıcak su banyosunda(benmari yöntemi) bekletilir ve süre sonunda iyice çalkalandıktan sonra, tülbentten geçirilerek süzülür. Yağa batırılan pamukla yüz iyice temizlenir.
- Yağ karışımı, normal ve karışık cilt için :

10’ar ml soya yağı ve hintyağı, 20ml bademyağı ve 30ml zeytinyağı iyice karıştırılarak koyu renkli bir şişeye aktarılır. Yağla ıslatılan bir pamukla, yumuşak hareketlerle yüze, boyuna ve dekolteye yedirilir.

Maske- Temizlik maskesi, yağlı cilt için :

1 yumurta sarısı, 1yemek kaşığı susam yağı ve 3-4 damla limon suyu iyice karıştırılarak krem kıvamına getirilir. Elle veya bir bezle, yüze, boyuna ve dekolteye sürülür ve 10 dakika etkilemeye bırakılır. Sonra bolca ılık suyla yıkanır.
- Limon Peeling, yağlı cilt için :

2 yemek kaşığı ince rendelenmiş limon kabuğu, 2 yemek kaşığı yulaf unu ve 6 yemek kaşığı dolusu buğday kepeği iyice karıştırılır ve biraz su eklenerek esnek bir lapa haline getirilir. Dairesel hareketlerle, 2-3 dakikalık bir süre boyunca cilt temizlenir. Sonra bolca ılık suyla yıkanır.

- Yeşil çay losyonu, kuru cilt için :

Orta boy bir su bardağı dolusu kaynar derecede sıcak suda 1 tatlı kaşığı dolusu yeşil çay haşlanır, üstü kapalı olarak 10 dakika demlendikten sonra süzülür. 1 yumurta sarısı, 1 tatlı kaşığı dolusu çiçek balı ve 10ml gliserin iyice karıştırıldıktan sonra, çayla birlikte küçük bir kavanoza aktarılarak iyice çalkalanır. Karışıma batırılan pamukla, yüz, boyun ve dekolteye friksiyonla iyice emdirilir.

- Kepek Peelingi, olgun cilt için :

5 yemek kaşığı dolusu badem kepeği veya buğday kepeği biraz suyla iyice karıştırılarak lapa haline getirilir. Dairesel hareketlerle, 2-3 dakika boyunca yüz iyice temizlenir. Sonra bolca ılık suyla yıkanır.

Canlandırıcı Yüz Losyonları

Yağ veya kremlerle yapılan bir temizliğin ardından uygulanan yüz losyonları cilde canlılık kazandırır ve yatıştırıcıdır. Bir pamuk parçasını losyonla ıslatın ve yüzünüzü, boynunuzu ve dekoltenizi nemlendirin.

- Lavanta suyu, karışık cilt için :

Sabahları ve aksamları, bir pamuğu lavanta suyu ile ıslatın ve kullanın.

- Lavanta suyu,yağlı cilt için :

50ml lavanta suyu, 2-3 damla nane yağı ve 1 tatlı kaşığı dolusu elma sirkesini bir cam kabın içinde iyice çalkalayarak karıştırın. Yüzünüzü, boynunuzu ve dekoltenizi, bu sıvıyla ıslattığınız bir pamukla temizleyiniz.

-Ayni safa losyonu, kuru cilt için :

50ml portakal çiçeği suyu, 50ml gül suyu ve 20ml ayni safa tentürünü bir şişede iyice çalkalayarak karıştırın. Yüzünüzü bu losyonla temizleyin.

- Bitki losyonu, sivilceli ve iltihaplı cilt için :

1 yemek kaşığı dolusu mayıs papatyası, 1 tatlı kaşığı dolusu ince kıyılmış ayrıkotu kökü, 1 yemek kaşığı dolusu öksürükotu yaprağı (veya ebegümeci yaprağı), 1 yemek kaşığı dolusu ayni safa çiçek yaprağı, kurutulmuş ve ince kıyılmış olacak. Bitkiler, 200ml arıtılmış su, 30ml 70 derecelik etil alkol ve 30ml adaçayı suyu ile birlikte bir cam kavanoza koyulur ve ağzı iyice kapatılır. Arada bir çalkalanarak 3-4 gün bekletildikten sonra, dört kat tülbentten geçirilerek süzülür. Elde edilen losyon, koyu renkli temiz bir şişeye aktarılır. Her kullanımdan önce iyice çalkalanır. Losyonla ıslatılan bir pamukla, sabahları ve aksamları, yüz, boyun ve dekolte nemlendirilir.

Eterli Yağların Kullanıma Hazırlanması

Eterli uçucu bitki yağları yüz masajları için çok uygundur veya kuru ve olgun ciltler için, bir gece kreminin yerini doldurabilirler. Ama eterli yağlar doğrudan kullanılmaz, ana madde olarak seçilen bir bitkisel yağa uygun miktarda karıştırılarak kullanılabilirler. Önerilen miktarlar bir kapta karıştırıldıktan sonra koyu renkli bir şişeye aktarılır ve iyice çalkalanır. Yağların birbirine tam olarak karışabilmeleri için birkaç saat beklenilmesi gerekir.

- Yağ karışımı, yağlı cilt için :

15 damla limon yağı, 12damla servi yağı (veya 10 damla kâfur yağı), 10 damla lavanta yağı, 50ml soya yağı.

- Yağ karışımı, normal cilt için :

15 damla lavanta yağı, 4 damla gülyağı, 8 damla adaçayı yağı (veya okaliptüs yağı), 50ml susam yağı.

- Yağ karışımı, kuru cilt için :

15 damla rezene yağı (veya mayıs papatyası yağı), 5 damla lavanta yağı, 5 damla gülyağı, 50ml bademyağı.

- Yağ karışımı, olgun cilt için :

15 damla lavanta yağı, 5 damla kekik yağı, 3 damla nane yağı, 10 damla gülyağı, 50ml zeytinyağı.
Cildi Besleyici Maskeler

Maskeler, cildi güçlendiren klasik güzelleştiricilerdir. İyileştirici ve güzelleştirici maddelerini cilde emdirerek, onun kendisini yenileyebilmesine yardımcı olurlar. Maskeler cildi yatıştırır, gerginleştirir ve kan dolaşımını uyarırlar.

- Elma-krema maskesi, normal ve kuru cilt için :

Kabuğu soyulan bir elma ince rendelenir ve 1 yemek kaşığı dolusu krema ile iyice karıştırılır. Yüze, boyuna ve dekolteye uygulanır ve 10 dakika etkilemeye bırakılır.

- Ekşimik (çökelek) maskesi, yağlı cilt için :

4 yemek kaşığı dolusu ekşimik (çökelek), 10ml adaçayı suyu, 10ml gülsuyu, 1 kahve fincanı ılık süt mikserde iyice karıştırılır. Yüze, boyuna ve dekolteye uygulanarak, 30 dakika etkilemeye bırakılır.

- Zencefil kompresi, yağlı cilt için :

1 bardak zeytinyağı ılıklaştırılır, 1 yemek kaşığı dolusu öğütülmüş zencefil yağa iyice karıştırılır ve 1-2 saat bekletilir. Bu karışımın emdirildiği bez parçaları yüze uygulanır ve 20 dakika etkilemeye bırakılır.

Salatalık Maskesi- Salatalık maskesi, yağlı cilt için :

Soyulmuş hıyardan kesilen 5 kalın dilim mikserde püre haline getirilir, 2 tatlı kaşığı elma sirkesi ve 2 tatlı kaşığı susam yağı, 1 yumurta sarısı iyice çırpılır ve hepsi mikserde iyice karıştırılır. Yüze, boyuna ve dekolteye uygulanarak,45 dakika etkilemeye bırakılır.

- Avokado maskesi, kuru cilt için :

Olgun bir avokado meyvesi kabuksuz olarak çatalla ezilir ve yarım tatlı kaşığı çiçek balı, 1 tatlı kaşığı elma sirkesi ile iyice karıştırılır. Bir yumurta sarısı çatalla iyice çırpıldıktan sonra eklenerek karıştırılır ve bu arada da 3 yemek kaşığı dolusu zeytinyağı, karıştırılma sırasında azar azar eklenir. Yüze, boyuna ve dekolteye bolca uygulanır ve 20-30 dakika etkilemeye bırakılır.

- Havuç maskesi, olgun cilt için :

1 yumurta sarısı, yarım tatlı kaşığı zeytinyağı ve bir tatlı kaşığı dolusu havuç suyu iyice karıştırılır. Yüze uygulanır ve 15 dakika etkilemeye bırakılır.

- Buğday kırması maskesi, kuru cilt için :

100 g kırılmış buğday, krem haline gelebilecek ölçüde zeytinyağı ile mikserde karıştırılır. Yüze uygulanır ve 15 dakika etkilemeye bırakılır.

- Yeşil çay maskesi, olgun cilt için :

1 bardak su kaynatılır ve 5 dakika bekletilir, bir yemek kaşığı dolusu yeşil çay eklenerek 5 dakika demlendirilir, süzülür ve soğumaya bırakılır. Bu arada, 3 yemek kaşığı dolusu badem yağı ve 1 yemek kaşığı dolusu çiçek balı iyice karıştırılır. Yeşil çay bu karışıma yavaş yavaş eklenirken karıştırmaya devam edilir. Maske yüze, boyuna ve dekolteye uygulanır ve 20 dakika etkilemeye bırakılır.

- Cildi tazelemek için (20 dakikalık maskeler)

* Bal, limon suyu ve 1 tatlı kaşığı zeytinyağı iyice karıştırılır.
* Limon suyu ve 1 yumurta sarısı iyice karıştırılır.
* Sütte pişirilen 1 elma iyice ezilir ve ılıklaşması beklenir.

Kompresler ve Buğu Banyoları

Şifalı bitkilerle veya eterli yağlarla hazırlanan kompresler ve buğu banyoları cilde tazelik kazandırır ve kan dolaşımını uyarır. En doğrusu, cildin akşam temizliğinin ardından uygulanmasıdır.

Kompresler için, bitkiler, kaynar derecede sıcak suyla haşlanır, üstü kapalı olarak 10 dakika demlendikten sonra süzülür.

Yüze uygulanan buğu banyoları için, kaynar derecede olmayan çok sıcak suya bitkiler veya eterli yağlar eklenir. Büyük bir havluyla baş ve banyo kabı örtülerek, gözler kapalı biçimde, 5-10 dakika boyunca buharın cildi etkilemesi beklenir. Buhar cildi yakmamalıdır! Sonunda yüz soğuk suyla yıkanır ve temiz bir havluyla kurulanır.

- Şifalı bitki kompresi, yağlı cilt için :

2 yemek kaşığı dolusu civanperçemi, ıhlamur veya okaliptüs yaprağı, yarım litre su.

- Şifalı bitki kompresi, kuru cilt için :

2 yemek kaşığı dolusu mayıs papatyası, lavanta veya ıhlamur, yarım litre su.

- Şifalı bitki kompresi, olgun cilt için :

1 yemek kaşığı mayıs papatyası, 1 yemek kaşığı kuşburnu kabuğu, 1 yemek kaşığı ayni safa çiçek yaprağı, yarım litre su.

- Buğu banyosu, yağlı cilt için :

Mayıs papatyası, ıhlamur, civanperçemi, okaliptüs veya biberiye yağından 4-6 damla ve 1 litre su.

- Buğu banyosu, kuru cilt için :

2 yemek kaşığı mayıs papatyası, lavanta veya ıhlamur ve 1 litre su.

Deri gözeneklerinin sıkıştırılması için

* Ezilmiş taze muşmula yaprağı, 20 dakikalık kompres olarak.
* Dilimlenmiş havuç, hıyar veya domates, 15-20 dakika süreyle problemli bölgeye yatırılır.
* Bal maskesi 20-25 dakika süreyle uygulanır. Yüz ılık sütle yıkanır ve soğuk suyla güzelce durulanır.
* Atkuyruğu çayı, 10-15 dakikalik kompres olarak uygulanır.
* Ceviz yaprağı çayı,10 dakikalık kompres olarak uygulanır.

0 yorum:

Yorum Gönder