iPhone 3G incelemesi

Apple’ın Ipod’dan sonra bir telefon üzerinde çalıştığını açıkladığı an olan 2004 Aralık’ığından beri 4 seneden fazla bir zaman geçti.

O zamandan beri ne zaman yeni bir Iphone piyasaya çıksa olay oluyor. Iphone ailesinin en yeni üyesi Iphone 3G’de yaz ortasında Amerika’da şimdilerse ise ülkemizde de piyasaya sürüldü.

iPhone’u Apple’ın web sitesinde il kez gördüğümden beri bir Iphone sahibi olmak istiyordum. Muhteşem görünüşlü bir şeydi. Bu arada kabul etmek gerekir ki o zamanlar - yani ilk ortaya çıktığı zamanlarda - Iphone’a uzaktan yakından benzeyen bir telefon yoktu. Şimdi ise durum biraz daha farklı. Ama genede en sonunda gittim Turkcell’in kampanyası dahilinde Iphone’umu aldım.
Açıkçası Turkcell’in bir olay haline getirmeye çalışması, büyük reklamının yapılmasına rağmen öyle bir büyük bir iPhone 3G deliliği yoktu. Sabah Turkcell bayiisine gittim ve yarım saatlik bir bekleme sonunda Iphone’u aldım. Bu yarım saatlik beklemeninde en büyük sorumlusu Turkcell’in pek akıllıca olmayan uygulamaları.iPhone

iPhone’un en belirgin yanı sanırım görüntüsü. Iphone 3G ise 2 renkte geliyor. Siyah ve beyaz olarak. Her ne kadar zevkler ve renkler tartışılsa da büyük çoğunluk benimle aynı fikirde olacaktır. Iphone güzel gözüküyor.

iPhone’un ekranını nasıl bir şey olduğunu bilemeyn birilerinin kaldığını sanmıyorum. Ama ekranın en etkileyici tarafı kocaman (480 x 320) ve bol renkli görüntüsü değil. Iphone’u parmaklarınızla kontrol etmek hem son derece kolay hem rahat hem de çok eğlenceli.

Tabii bu başarının büyük bir kısmı da Apple’ın yazılımına ait. Ama ondan önce donanım ile ilgili söylemek gereken bir kaç şey daha var. Iphone’un donanımı oldukça kaliteli gibi duruyor. Güzel görüntüsünün içinde son teknolojileri barındırıyor. Her ne kakdar boyut olarak bazı cep telefonlarından büyük olsa da tasarımı sayesinde rahat kullanılıyor ve rahatsızlık vermiyor. Konuşma kalitesi oldukça yüksek. Ihpone’un kulakılık girişi standart, dolayısı ile herhangi bir standart kulaklık ile iPhone’unuzu kullanabiliyorsunuz. Yalnız Iphone’unu hoparlörünün (speaker) ses kalitesi pek yüksek değil. Öncelikle fazla yüksek seslere ulaşmıyor. Dolayısı ile hoparlörden müzük dinlemek her zaman için rahat olmayabilir. Ayrıca hoparlör çoğu taşınabilir cihazdaki gibi stereo değil mono.

iPhone yanında küçük bir adaptör ile geliyor. Aslında bu adaptör fişe bağlanan USB gibi bir şey. Bu yüzden iPhone’u ister USB portlu bir bilgisayardan istersenizde şehir ceryanından şarj edebiliyorsunuz. Bu aslında iyi bir şey çünkü Iphone’un pil ömrü çok uzun değil.

Apple’a göre iPhone 3G’nin pil ömrü şu şekilde:

  • 10 / 5 (GSM / 3G) saatlik konuşma
  • 5 saat 3G data
  • 6 saat WiFi
  • 24 saat müzik
  • 7 saat video

iPhone 3G’nin en büyük özelliği hızı. Yani artık 3G ağları kullanarak daha hızlı bir erişim sağlıyor. Tabii biz şu anda Türkiye’de 3G teknolojisine sahip olmadığımız için bu konuda bir şey diyemiyoruz. Şimdilik EDGE ile gezinilen Internet ve e-posta alıp gönderme ise tahmin edersiniz ki pekhızlı değil.

Söylendiğine göre iPhone AGPS denilen bir sistem kullanıyor. Anladığıma göre bu sistem telefon vericilerini de kullanarak yerinizi daha hızlı belirlemeye yarıyor. Gene söylenenlere göre bu sistem şu anda cep telefonu olarak sadece iPhone’da varmış. iPhone’un GPS’i sayesinde haritada her an nerede olduğunuzu görebiliyorsunuz. Teorik olarak bulunduğunuz noktadan başka bir yere de yol tarifi alabiliyorsunuz. Ama nedense bu sistem Türkiye’de tam olarak çalışmıyor. Bunun suçu tam olarak Google Maps de mi bilemiyorum ama büyük ihtimalle iPhone burada pek kabahatli değil. Ama sonuç bu özellikten şu anda tam anlamı ile yararlanamıyoruz. Zaten iPhone’un bir sürü özelliği şu an için Türkçe ve Türkiye desteğine sahip değil. Bunun dışında GPS sayesinde iPhone ile çektiğiniz fotoğraflara resmin yerini de ekliyebiliyorsunuz.

iPhone’un yazı girme sistemi ekran üzerinde beliren bir klavyeye dokunmak sureti ile gerçekleşiyor. Bu kimileri için rahatsızlık verici olabilirse de beni fazla rahatsız etmedi.

Bunu iPhone’un e-posta istemcisi çok süper olmasada gene de kullanışlı. Her ne kadar bazen geriye gitmek problem olabiliyorsa da e-postalar rahatça okunuyor. Bunun dışında Yahoo! Mail’de de push desteği varken nedense Gmail’de hala push desteği yok. Exchange desteğini de ben kullanmadım ama başarılı olduğu söyleniyor.

Bu arada iPhone Apple’ın web tarayıcısı olan Safari’yi kullanıyor. Çoğu sayfada düzgün çalışsada flash eklentileri şu anda gösteremiyor. Ama öte yandan Youtube videolarını başka bir uygulama (üzerinden yüklü) seyrebiliyorsunuz. Üstelik şu an için iPhone’dan Youtube’a erişilebiliyor.

iPhone’un güzel yanlarından biride bir sürü uygulamam indirirek iPhone’unuza yeni özellikler kazandırabiliyorsunuz. Bunların arasında bir sürü de oyun var. Üstelik bu oyunlardan (ve uygulamalardan) bazıları iPhone’unu hareket teknolojisinide kullanıyor. Dolayısı ile eğleneceli ve değişik oyunlarda bulmak mümkün.

Bu arada iPhone gerçekten gerzekçe yönleride var bunların göze batanlarının başında bir kişiden gelen mesajlardan sadece bir tanesini silemiyorsunuz, mesajların hepsini silmeniz lazım… MMS desteği yok, iPod’dakişarkıları ringtone yapamıyorsunuz (daha doğrusu Apple’a para ödemeden)

Ferruh Mavituna sitesindeki yazıda iPhone’un kötü yanlarını bir güzel anlatmış. Baştan yazmaya gerek kalmadı.

Sonuç olarak iPhone bazı konularda yetersiz olabilir ama bence kullanması rahat bir çok özelliği olan güzel bir cep telefonu. Belki Blackberry ve Ericcson P1 gibi akıllı telefonlarda bulunan bütün ileri özelliklere sahip değil ama gene de rahatlıkla kullanılan güzel bir cep telefonu. Negatif yanlarına rağmen henüz pişman olmadım. Burada tabii henüz kelimesini vurgulamakta yarar var.

Bu arada iPhone 3G almak isterseniz seçenekleriniz şunlar. Birinci normal bir telefon gibi bir cep telefonu satıcısından alabilirsiniz. Bu durumda 1000 YTL’nin üzerinde bir fiyattan başlıyorlar. İkincisi Turkcell ve Vodafone iPhone ile ilgili kampanyalar yapmışlar. Eğer konuşma durumunuza uygun bir seçenek bulabilirseniz Turkcell’den iPhone daha ucuza geliyor. Vodafone’da ise tarifeler daha ucuz ama iPhone daha pahalı.

Bu arada yurt dışında iPhone 3G’nin sim kilitsiz olarak satılması ile de yurt dışından daha uygun bir iPhone bulma ihtimali de giderek artıyor.


0 yorum:

Yorum Gönder